Zwiększona wydajność w produkcji drzewnej dzięki nowej technologii klejenia

Neutralne pH, mniejsza penetracja forniru, krótszy czas prasowania i minimalna zawartość formaldehydu – to cechy, które znacząco poprawiają komfort użytkowania klejów w przemyśle drzewnym. W tym tekście wyjaśnimy, w jaki sposób najnowocześniejszy klej D3 PVAc zwiększa bezpieczeństwo, poprawia wydajność procesu i zmniejsza ilość odpadów.

Kwasowość klejów jest dobrze znanym problemem w przemyśle drzewnym. Na przykład kwaśny klej odbarwia dąb do ciemnego koloru, co może prowadzić do odrzucenia produktów przez kontrolę jakości. „Dzięki neutralnemu pH nowej generacji kleju Kiilto PVAc użytkownicy mogą uniknąć przebarwień drewna. Tak więc podczas stosowania kleju na przykład na dębie nie trzeba już martwić się o przyciemnienie miejsca, w którym klej styka się z drewnem” — mówi Juha Rinne, kierownik ds. rozwiązań w firmie Kiilto. Po pierwsze, neutralna wartość pH zmniejsza ilość odpadów w przemyśle meblarskim, eliminując konieczność usuwania z produkcji elementów przebarwionych przez kleje. „Wnikanie kleju w powierzchnię forniru – jest zwykle widoczne dopiero pod koniec procesu, na przykład podczas lakierowania stołu. Tak więc, jeśli klej nie jest widoczny na powierzchni forniru, jest jeden powód mniej do odrzucenia produktów.” Zaawansowany klej PVAc pozwala również użytkownikom na stosowanie cieńszych fornirów, oszczędzając w ten sposób materiały i obniżając koszty.

Krótsze czasy dla szybszej produkcji

Właściwości klejów mają istotny wpływ na efektywność produkcji. Zaawansowany klej Kiilto przyspiesza proces klejenia w prasie na gorącej płycie, ponieważ wymagany czas prasowania jest znacznie krótszy niż w przypadku konwencjonalnych klejów. Na przykład czas prasowania podczas nakładania forniru można skrócić do mniej niż minuty. „Jeżeli maksymalna liczba fornirów stołowych, które można sprasować w ciągu jednego dnia roboczego, wynosi obecnie 500, ten klej umożliwia użytkownikom zwiększenie tej liczby do 600. Klej ten przyspiesza fazę klejenia średnio o około 20 procent, – mówi Rinne. Typowe zastosowania klejów PVAc klasy D3 w przemyśle wyrobów z drewna obejmują drzwi i parkiety oraz blaty kuchenne i łazienkowe.

Minimalna zawartość formaldehydu

Jednym z powszechnych problemów z klejami jest to, że zawierają formaldehyd, lotny związek, który zanieczyszcza powietrze w pomieszczeniach. Chociaż zawartość formaldehydu w klejach PVAc jest już znacznie niższa niż w klejach formaldehydowych na bazie mocznika, kleje PVAc zostały opracowane w celu dalszego zmniejszenia zawartości formaldehydu ze średnio 200 części na milion (ppm) do mniej niż 20 ppm. „Konsumenci są również coraz bardziej zaniepokojeni obniżeniem zawartości formaldehydu w klejach stosowanych w meblach i innych produktach”, mówi kierownik RDI Jukka Jokela z działu BiR produktów firmy Kiilto. Zawartość formaldehydu w nowym kleju Kiilto została przetestowana przez niezależne akredytowane laboratorium i uzyskała ocenę emisji M1, najwyższą ocenę jakości powietrza w pomieszczeniach.

Rozwój produktów dla najnowocześniejszej technologii

Opracowywanie klejów o nowych właściwościach wymaga lat doświadczenia i wiedzy, a nawet dziesięcioleci. Firma Kiilto zdołała zmniejszyć stopień, w jakim klej może wnikać w fornir, modyfikując strukturę kleju. Co ważne, opracowaniu produktu udało się zoptymalizować wchłanianie i penetrację kleju bez uszczerbku dla jego innych właściwości. „Znaczącym krokiem naprzód jest również to, że udało nam się zwiększyć pH kleju z kwaśnego do neutralnego, z trzech do siedmiu, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości klejących klasy D3” – mówi Jokela. Testy przemysłu drzewnego dowiodły, że dzięki nowym właściwościom klej, Kiilto Pro WX 3070 nie tylko zwiększa wydajność procesu produkcyjnego, ale także gwarantuje wyższą jakość wykończenia.