Energia cieplna z odzysku

Kiilto wkrótce będzie używać odzyskanej energii do procesu produkcyjnego i urządzeń. Nowy system pomp ciepła umożliwi także bardziej efektywne chłodzenie.

Zakłady Kiilto Oy z Lempäälä produkują wyroby chemiczne dla budownictwa oraz innych dziedzin przemysłu. Jedną z faz produkcji jest polimeryzacja, która uwalnia energię cieplną. Dzięki nowemy systemowi pomp ciepła, ta energia nie będzie już marnowana, lecz będzie użyta do ogrzania pomieszczeń i wody.

“Polimeryzacja to process egzotermiczny, co oznacza, że uwalnia dużo ciepła”, mówi kierownik techniczny Vesa Juhannusvuori z Kiilto.

Elektryczny system chłodzenia z kondensatorem jest używany do schładzania reaktora polimeryzacyjnego. W przyszłości ciepło z kondensatora będzie używane do celów ogrzewania w chłodne miesiące roku.

„System geotermalny system pozwoli uzyskać energię cieplną z ziemi w chłodne miesiące, a także ochłodzi reaktor polimeryzacyjny w czasie gorących dni (…).”, wyjaśnia Juhannusvuori.
Do tej pory ogrzewanie odbywało się przy pomocy gazu naturalnego. Zaadoptowanie energii geotermalnej pomoże redukować emisję dwutlenku węgla.

Nowoczesna technologia pomp ciepła oszczędza energię

System pompy ciepła zostanie dostarczony przez firmę Calefa Oy z siedzibą w Hollola w Finlandii.

Calefa jest doświadczonym dostawcą systemów dla obiektów przemysłowych.
„Pompy ciepła uległy znacznej poprawie w ostatnich latach i są dostosowane do rozwiązań przemysłowych”, mówi kierownik ds. Sprzedaży Tommi Rantala z Calefa Oy.

„Odzyskiwanie ciepła odpadowego jest doskonałym dodatkiem do procesów Kiilto i zmniejszy zużycie energii w operacjach produkcyjnych. Zwiększona wydajność chłodzenia pomaga również zapewnić zdolność Kiilto jako producenta. „

Obliczenia pokazują redukcję o 1800 MWh w stosunku do zużycia energii w procesie polimeryzacji Kiilto. Ilość zaoszczędzonej energii odpowiada rocznemu zapotrzebowaniu na ogrzewanie 180 domów jednorodzinnych. Roczna emisja CO2 będzie o około 320 000 kg mniejsza.
Odwierty geotermalne zostaną wywiercone przez Rototec Oy. System zostanie oddany do użytku w lutym i marcu 2018 r., a optymalizacja systemu będzie kontynuowana przez dwuletni okres gwarancji.