Kiilto i Woodly opracowują nowe opakowania

Kiilto i fińska firma Woodly, która opracowała nowatorski plastik na bazie drewna, pracują razem nad wprowadzeniem opakowań Woodly do pakowania produktów czyszczących Kiilto. Celem jest wprowadzenie pierwszych nowych opakowań do końca 2021 r.

Kiilto postawiło sobie za cel bycie liderem ochrony środowiska w swoim sektorze, a ekologiczne pakowanie produktów jest konkretnym działaniem na rzecz osiągnięcia tego celu. Woodly, z drugiej strony, pracuje nad zmniejszeniem zużycia nieodnawialnych zasobów i emisji dwutlenku węgla, oferując bardziej ekologiczną alternatywę dla konwencjonalnych tworzyw sztucznych na bazie paliw kopalnych.

„Kiilto jest firmą i marką o jasnych celach odpowiedzialności za środowisko, uznaną i cenioną. Naszą rolą w Woodly jest pomoc w osiągnięciu tych celów w zakresie opakowań. Współpraca ta jest ważnym kamieniem milowym na naszej drodze do bardziej ekologicznej przyszłości ”- mówi Jaakko Kaminen, CEO Woodly.

Kiilto postawiło sobie za cel, aby 70% opakowań było wykonanych z materiałów pochodzących z recyklingu lub odnawialnych lub nadających się do ponownego użycia do 2025 r. Celuloza stosowana przez Woodly jako główny materiał pochodzi z odpowiedzialnie zarządzanych lasów z certyfikatem FSC. Tworzywa na bazie drewna można stosować do różnych zastosowań w opakowaniach i wytwarzać tymi samymi metodami, co tradycyjne tworzywa na bazie kopalnych. Po użyciu, opakowania Woodly można poddać recyklingowi jako plastik.

„Ważne jest dla nas, abyśmy nasze wartości środowiskowe wyrażali w konkretnych działaniach. Ogłosiliśmy już nasze cele dotyczące ekologicznych opakowań produktów. Jednak na rynku nie ma odpowiednich alternatyw wolnych od kopalin, więc opracowaliśmy je wspólnie z Woodly ”, mówi Oili Kallatsa, dyrektor ds. Badań, rozwoju i innowacji w Kiilto.

Prace nad nowymi opakowaniami trwają.